BoekDelen

Levensbeschouwing & Burgerschap in de Samenwerkingsschool

Werken met Boekdelen

Boekdelen is een dynamische methode: het materiaal is via de website verkrijgbaar, behoudens de teksten die in de aan te schaffen boeken staan. Zie daarvoor het tabblad: Boekdelen: welke?

De methode strekt zich uit over drie cursusjaren. Na die drie jaar begint men weer met jaar 1. De kinderen zitten als het goed is dan in een andere bouw, zodat het aanbod steeds weer nieuw is.

Door vanuit de redactie steeds de materialen te actualiseren, blijven de lessen up to date. De BoekDelen - coördinator speelt een belangrijke rol binnen het team.

Als gebruikers door het geven van de lessen op goede ideeën komen, en die ideeën delen met andere gebruikers, groeit de methode nog meer.

Als een school voor een bepaald onderwerp een Boekdelenkatern zou willen hebben, kan dat aan de redactie kenbaar gemaakt worden. Zo'n 'thema op verzoek' vergt ongeveer een maand voorbereiding: er moet dus wel op tijd contact worden gezocht.

Thema's kunnen onderling geschoven worden: het ene thema heeft weinig te maken met het andere. Als een school medio mei het jaarplan voor de volgende cursus opgesteld heeft, kunnen de thema's van Boekdelen daar overheen gelegd worden.

Er zijn ook losse thema's over Kerst, Pasen, rouw in de klas, Valentijn etc.

Werkvormen

Gebruik werkvormen die je anders ook gebruikt: kringgesprek, vertellen, voorlezen, en geef de kinderen de gelegenheid met elkaar te praten over wat ze net gehoord hebben.

En vooral: stel vragen! De allerbelangrijkste vraag is: wie ben ik in dit verhaal? Met andere woorden, wat zou ík doen?

Vraag door: heb jij weleens zoiets meegemaakt? Wanneer zat jij in dezelfde positie als de hoofdpersoon? Hoe voelde dat? Wat deed je?

Nu je dit verhaal kent: wat kan je ermee in je eigen leven?